Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord pentru a impulsiona relațiile diplomatice dintre cele două țări și pentru a destinde criza nucleară, a declarat miercuri Ministrul de Externe sud-coreean, relatează AP. Reuters scrie că președintele american Donald Trump a declarat că Seulul nu poate ridica sancțiunile impuse Phenianului fără aprobarea Washingtonului, transmite Agerpres.

Kim Jong-un si Moon Jae-in pe Muntele PaekduFoto: AGERPRES

În timpul unui audit parlamentar care a avut loc la ministerul condus de aceasta, Kang Kyung-wha a spus că guvernul i-a în considerare dacă ar trebui să ridice sancțiunile impuse de Coreea de Sud țării vecine din nord în 2010 în urma unui atac asupra unei nave de război sud-coreene care a dus la moartea a 45 de membri ai echipajului.

De la momentul respectiv Coreea de Sud a închis efectiv orice cooperare din domeniul economic transfrontalier cu excepția unui parc industrial comun din orașul de graniță Kaesong din Coreea de Nord, care a fost închis în 2016 în urma teste nucleare nord-coreene și a lansării unor rachete cu rază lungă de acțiune.

”Multe dintre măsurile impuse după 24 mai sunt acum dublate de sancțiunile impuse de Națiunile Unite (împootriva Coreei de Nord)”, a spus Kang.

”Deoarece negocierile continuă să îmbunătățească legăturile dintre Sud și Nord și se obține denuclearizarea, este nevoie să fie flexibilizate măsurile (ridicarea sancțiunilor) atâta timp cât nu afectează cadrul lărgit al sancțiunilor impuse Nordului”, a adăugat aceasta.

Ridicarea sancțiunilor va avea un efect imediat relativ mic din moment ce sancțiunile impuse de SUA au rămas în vigoare.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a încurajat aliații să mențină sancțiunile împotriva Coreei de Nord până la denuclearizarea completă a acesteia, ca parte a campaniei Statelor Unite de a pune presiune pe Coreea de Nord, informează Reuters, citat de Agerpres.

Întrebat despre intenția Coreei de Sud de a ridica câteva sancțiuni împotriva Coreei de Nord, Trump a declarat că aceștia "nu o vor face face fără aprobare", adăugând că Seulul nu face nimic fără aprobarea Washingtonului.

Ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-wha a declarat că Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancțiunilor unilaterale, impuse Coreei de Nord, pentru a impulsiona relațiile diplomatice dintre cele două țări și pentru a destinde criza nucleară.

Coreea de Sud a impus sancțiuni unilaterale Nordului în 2010, în urma atacului efectuat împotriva unei nave de război, în care 46 de marinari sud-coreeni au murit. China, Rusia și Coreea de Sud consideră că relaxarea sancțiunilor impuse de Națiunile Unite împotriva Phenianului este necesară, a declarat și Ministerul chinez de Externe.