"I will not be campaigning very hard". Pare să spună chiar asta Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, gata să candideze la alegerile din mai pentru rolul de Spitzenkandidat al Partidului Socialiștilor Europeni.

Frans TimmermansFoto: Captura europarl.europa.eu

Socialistul olandez Timmermans, fiul unui diplomat este poliglot (vorbeşte perfect italiana deoarece a crescut la Roma unde a devenit suporterul echipei A.S. Roma şi fanul lui Francesco Totti), la Congresul Partidului din decembrie îl va sfida pe slovacul Sefcovic, fiind evident favoritul acestui duel. Timmermans a luptat în personal pentru statul de drept în Ungaria şi Polonia, iar în ultimii ani la Bruxelles a fost omul dosarelor imposibile, cum ar fi cel care a dus la încheierea pactului cu Turcia privind refugiaţii.

Dar, chiar dacă în mod formal în decembrie va câştiga o nominalizare pentru PSE, cu greu va deveni preşedintele Comisiei, deoarece în acest moment sondajele dau Socialiştilor 137 de locuri, în spatele PPE şi angajaţi într-un duel aprig pentru a ajunge pe locul doi în faţa formaţiunii internaţionale populiste a lui Matteo Salvini.

Poate că acesta este şi motivul pentru care în promo-ul lansat miercuri de Comisie pentru a prezenta reuniunea săptămânală a colegiului prezidat de Juncker, Timmermans - fără să observe microfonul şi camera de vederi - vorbind cu colegul său lituanian Vytenis Andriukaitis, afirmă: "Nu voi face o campanie foarte dură". Cine ştie dacă spunea adevărul, ceea ce este sigur e că este vorba de o gafă realizată de echipa de regizori ai Comisiei, care a montat şi a publicat video-ul pe site-ul instituţiei, potrivit La Repubblica, citat de Rador.