Un episcop belgian, care s-a exprimat în numele episcopatului țării sale, a cerut miercuri, în cadrul unei reuniuni mondiale a prelaților, la Vatican, deschiderea preoției pentru bărbații căsătoriți, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a declarat că tinerii cu vocație preoțească dar care s-au căsători „ar răspunde cu bucurie `Iată-mă` dacă Biserica în va chema la slujirea preoțească", a declarat miercuri dimineață Jean Kockerols, episcop auxiliar de Bruxelles, în fața unui sinod care se desfășoară, până la sfârșitul lunii, la Vatican.

Kockerols a vorbit în numele episcopilor belgieni, după ce le-a prezentat în prealabil textul său, a precizat purtătorul de cuvânt al conferinței episcopale belgiene".

Acest purtător de cuvânt, părintele Tommy Scholtes, "nu este singura soluție în raport cu criza vocațională dar este și o chestiune de credibilitate a credinței în lumea de azi".

"Se știe că în lumea protestantă sau ortodoxă pastorii pot fi căsătoriți, există de asemenea și dificultatea de a găsi tineri care să accepte acest serviciu al Bisericii", a comentat el.

Și Biserica catolică germană a făcut apel la o dezbatere internă legată de celibat, după dezvăluirea agresiunilor sexuale asupra a mii de copii, timp de decenii.

Un raport comandat de această biserică în urmă cu patru ani și prezentat marți vorbește despre cel puțin 3.677 de cazuri, în principal băieți sub 13 ani, victime ale abuzurilor sexuale care merg de la pipăiri la violuri de către cel puțin 1.670 de clerici. Faptele s-au derulat între 1946 și 2014. Autorii identifică celibatul drept una dintre posibilele cauze indirecte ale acestor agresiuni sexuale.