Elveția va interzice pe viață pedofililor să aibă meserii care presupun contacte cu copiii, începând de anul viitor, o propunere care a fost susținută de 63% din populație la un referendum din 2014, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat, guvernul a anunțat miercuri că noua legislație, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, prevede că orice persoană condamnată pentru afectarea integrității sexuale a unui copil sub 18 ani sau unui adult vulnerabil va fi definit privată de dreptul de a exercita o activitate plătită sau benevolă cu aceste segmente de populație.

Această lege este una dintre cele mai severe din Europa.

Până în prezent, exista o interdicție de maxim 10 ani pentru pedofilii condamnați la cel puțin 6 luni de închisoare.

În ciuda susținerii populației, propunerea de lege a rămas „la sertar” patru ani, din cauza reticențelor guvernului de a crea un automatism între o condamnare și o interdicție pe viață.

În versiunea finală, Camera federală a introdus o clauză de derogare care acordă judecătorului o marjă mai mare în cazul infracțiunilor sexuale de o gravitate foarte redusă și dacă nu există niciun risc de recidivă.

"Este vorba în special de cazurile de iubire între adolescenți", spus executivul, pentru a evita cazul în care o persoană de 20 de ani va fi afectată de o astfel de interdicție în cazul în care a avut relații sexuale cu o persoană sub 16 ani.

Angajatorii, organizațiile și autoritățile vor putea să verifice prin intermediul cazierului judiciar dacă un candidat sau un colaborator este afectat de această interdicție.