Biserica ortodoxă rusă a amenințat miercuri cu proteste de stradă în Ucraina dacă un patriarhat independent de Moscova va fi recunoscut de Constantinopol, în condițiile în care o decizie asupra acestui subiect este așteptată în viitorul apropiat, scrie AFP.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, "primul între egali" în raport cu ceilalți patriarhi ortodocși, urmează să decidă viitorul religios în Ucraina, unde există o Biserică atașată Moscovei și o alta fidelă Patriarhatului Kievului, autoproclamat după independența țării, în 1992, și care nu este recunoscut în prezent de nicio altă biserică ortodoxă din lume.
În condițiile în carea această recunoaștere pare aproape, Biserica ortodoxă rusă a anunțat deja că a rupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhatul Constantinopolului, cu care întreține relații dificile.
"Asistăm deja la confiscarea ilegală de biserici ortodoxe în Ucraina. Credincioșii sunt în defensivă", a declarat miercuri mitropolitul Iilarion, responsabil cu diplomația la Patriarhatul Moscovei.
"Putem să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări sunt aprobate oficial de autorități și capătă un caracter sistematic. Evident, oamenii vor ieși în stradă și vor apăra ce e sfânt pentru ei", a adăugat el, citat de agenția Interfax.
Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului.
Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici s-au exacerbat după criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeii de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.