Autoritățile chineze au demarat o campanie împotriva mâncării halal în principalele orașe din Xinjiang, regiune majoritar musulmană din nord-estul țării, scrie AFP.

Imagini de la violentele din UrumqiFoto: Captura Youtube.com

Liderii partidului Comunist chinez (PCC) din Urumqi, capitala regională, au asistat luni la depunerea jurământului de către funcționarii primăriei, care se angajau să "lupte până la capătul lumii cu halal", potrivit unui articol publicat de municipalitate pe rețelele sociale.

Cadrele PCC au primit ordin să publice pe conturile lor personale același jurământ, care respinge orice credință religioasă și luptă împotriva mâncării conforme cu normele religiei musulmane.

"Cred în marxism-leninism. Ridic stindardul și lupt până la capătul lumii cu halal, ferm în credința mea, și chiar până la moarte", este formularea acestui jurământ.

Beijjingul a demarat în ultimii ani o campanie de înăsprire a controlului politic în Xinjiang, în urma unor atentate sângeroase atribuite islamiștilor sau uigurilor - etnia musulmană majoritară în regiune - care cer independența.

Potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor omului, peste un milion de oameni au fost internați sau transferați în centre de reeducare politică pentru motive care includ purtarea unei bărbi mari.

Acuzațiile sunt negate de Beijing.

Potrivit primăriei Urumqi, funcționarii nu trebuie să respecte nicio interdicție alimentară iar meniul cantinelor trebuie să ofere "bucătării din diferite naționalități".

Moda "integral halal" a avut tendința să șteargă granița dintre religie și viața civilă și să favorizeze "alunecarea spre extremismul religios", scria miercuri cotidianul de limbă engleză Global Times.