O plângere a fost depusă pe 2 octombrie la Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii din cauza testelor nucleare efectuate în Polinezia, a afirmat marţi la ONU liderul separatist polinezian Oscar Temaru, citat de AFP șiAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Datorăm aceasta tuturor persoanelor decedate din cauza consecinţelor colonialismului nuclear'', a declarat fostul preşedinte al Polineziei, un arhipelag francez situat în Pacific şi care are 270.000 de locuitori.

''Pentru noi, testele nucleare franceze nu sunt decât rezultatul direct al colonizării. Contrar discursurilor franceze, noi nu am acceptat efectuarea acestor teste. Ne-au fost impuse cu ameninţarea directă de instituire a unei guvernări militare dacă refuzăm'', a afirmat de asemenea Oscar Temaru.

Liderul separatist a precizat că s-a încercat iniţierea unui ''dialog responsabil'' din 2013 cu ''puterea administrativă'', cu supervizarea ONU. Dar apelurile adresate Franţei de a veni la masa discuţiilor au fost ''ignorate şi tratate cu dispreţ'', a mai spus el.

Între 1966 şi 1996, atolii Mururoa şi Fangataufa au fost teatrul a 193 de teste nucleare franceze care au avut efecte asupra populaţiilor şi asupra mediului. În 2010, în baza unei legi, au fost introduse măsuri de despăgubire, dar ele sunt prea restrictive, potrivit asociaţiilor veteranilor care suferă de maladii provocate de radiaţii.