Liderii Myanmarului au fost de acord că o investigație credibilă este necesară în situația de față după ce guvernul a respins ajutorul internațional în această problemă. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a transmis liderilor Myanmarului că o investigație care să vizeze încălcarea drepturilor omului ar putea rezolva criza musulmanilor rohingya, relateazăThe Guardian.

Aung San Suu KyiFoto: Agerpres

Abe a declarat în timpul unei conferințe de presă care a avut loc după discuțiile cu Aung San Suu Kyi că Japonia va sprijini eforturile guvernamentale de a reintegra membrii comunității rohingya care s-au întors din taberele de refugiați din Bangladesh.

,,Problema este complicată și serioasă, iar Japonia va căuta soluții alături de Myanmar și va acorda ajutor în rezolvarea problemei”, a declarat Abe. ,,O investigație credibilă făcută de o comisie independentă este de o importanță crucială.”

Forțele militare din Myanmar sunt acuzate de încălcarea gravă a drepturilor omului, inclusiv de viol, crimă, tortură și incendierea satelor. Aproape 700 000 de indivizi rohingya au căutat refugiu în Bangladesh din luna august a anului trecut.