Explozia produsă în noaptea de marți spre miercuri la un depozit de muniție din regiunea Chernihiv din Ucraina a fost „cel mai probabil sabotaj”, au transmis autoritățile, adăugând că investighează situația pentru alte posibile opțiuni, relatează BBC.

Incendiu depozit de munitii UcrainaFoto: Captura video

„Intensitatea exploziei sugerează că cel mai probabil a fost sabotaj”, a declarat Rodyon Tymoshenko, șeful forțelor armate, adăugând că incidentul a fost provocat de patru explozii separate.

Explozia puternică urmată de un incendiu a cauzat evacuarea a mii de persoane din orașul Ichnya din regiunea Chernihiv, situat la aproximativ 176 kilometri nord de capitala Kiev.

Autoritățile au transmis că nu au existat victime în urma incidentului.

Prim-ministrul ucrainean Volodymyr Groysman a transmis prin intermediul unui mesaj pe Twitter că autoritățile locale vor asigura adăpost pentru toate persoanele evacuate, potrivit Mediafax.

Peste 12.500 de persoane au fost evacuate după o serie de explozii careau avut loc într-un depozit de muniții din nordul Ucrainei, al șaselea astfel de incendiu în trei ani, autoritățile evocând un nou posibil ”sabotaj” dinspre Moscova.

Incendiul și exploziile au început în jurul orei locale 03.30 (0.30 GMT) într-un arsenal care acoperă 680 de hectare într-un mic oraș din Droujba din regiunea Cernihiv, la 130 de kilometri nord-est de Kiev.

Autoritățile nu au raportat decedați sau răniți, dar peste 12.500 de oameni din aproximativ 30 de localități pe o rază de 16 kilometri au fost evacuate sau au părăsit zona singuri, potrivit unui comunicat al Serviciului pentru Situații de Urgență.

Președintele Petro Poroșenko a convocat o reuniune a oficialilor forțelor de ordine, iar premierul Volodîmîr Hroisman a făcut o vizită la fața locului.

”Aștept rapid rezultatele investigației”, a spus Poroșenlo, care a cerut intervievarea tuturor gardienilor care erau la post în timpul accidentului.

Acesta a mai spus că având în vedere proximitatea graniței cu Rusiei, ”este privilegiată teza sabotajului”.

Mai sunt investigate două teze, respectiv încălcarea regulilor de siguranță împotriva incendiului și incendierea criminală, pentru a disimula furtul muniției.

Incidentul a pornit cu explozii simultane în trei unități de depozitare, urmate după 20 de minute de explozia a altor șase unități care conțineau sisteme de lansare a rachetelor.