Peste 12.500 de persoane au fost evacuate după o serie de explozii careau avut loc într-un depozit de muniții din nordul Ucrainei, al șaselea astfel de incendiu în trei ani, autoritățile evocând un nou posibil ”sabotaj” dinspre Moscova.

Incendiu depozit de munitii UcrainaFoto: Captura video

Incendiul și exploziile au început în jurul orei locale 03.30 (0.30 GMT) într-un arsenal care acoperă 680 de hectare într-un mic oraș din Droujba din regiunea Cernihiv, la 130 de kilometri nord-est de Kiev.

Autoritățile nu au raportat decedați sau răniți, dar peste 12.500 de oameni din aproximativ 30 de localități pe o rază de 16 kilometri au fost evacuate sau au părăsit zona singuri, potrivit unui comunicat al Serviciului pentru Situații de Urgență.

Președintele Petro Poroșenko a convocat o reuniune a oficialilor forțelor de ordine, iar premierul Volodîmîr Hroisman a făcut o vizită la fața locului.

”Aștept rapid rezultatele investigației”, a spus Poroșenlo, care a cerut intervievarea tuturor gardienilor care erau la post în timpul accidentului.

Acesta a mai spus că având în vedere proximitatea graniței cu Rusiei, ”este privilegiată teza sabotajului”.

Mai sunt investigate două teze, respectiv încălcarea regulilor de siguranță împotriva incendiului și incendierea criminală, pentru a disimula furtul muniției.

Incidentul a pornit cu explozii simultane în trei unități de depozitare, urmate după 20 de minute de explozia a altor șase unități care conțineau sisteme de lansare a rachetelor.