Războiul comercial dintre Statele Unite și China reprezintă un risc real de a transforma lumea într-un loc „mai sărac și mai periculos”, se arată în cel mai recent comunicat emis de către Fondul Monetar Internațional, relatează BBC, citat de Mediafax.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

De asemenea, FMI și-a diminuat așteptările pentru o creștere economică anul acesta și anul viitor. Conform raportului, continuarea disputei comerciale dintre SUA și China va afecta grav recuperarea.

Economiștii estimează că impunerea mai multor sancțiuni va afecta și mai profund economia, cetățenii și companiile.

„Politicile comerciale reflectă politica, iar politica este un lucru nepotolit în multe țări, acest lucru fiind un risc enorm”, a declarat economistul Maurice Obstfeld.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo s-a întâlnit și cu ministrul chinez de externe și consilierul de stat, Wang Yi, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperării dintre cele două țări.

Administraţia din China a anunţat în data de 18 septembrie impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importuri în valoare de 60 de miliarde de dolari din Statele Unite, ca reacţie la tarifele anunţate de preşedintele american, Donald Trump.

Decizia Chinei este o ripostă la măsurile aplicate de Administraţia Donald Trump, care aplică tarife vamale între 10% şi 25% pentru 5.000 de tipuri de produse din China, cu o valoare de 200 de miliarde de dolari.