Varșovia speră că decizia privind amplasarea unei baze americane permanente în Polonia va fi luată în primăvara anului 2019. "Este necesar să se analizeze și să se discute aspectele militaro-politice, precum și localizarea unei desfășurări specifice. Depinde mult de poziția Congresului SUA și de concluziile administrației președintelui Statelor Unite ale Americii și ale Pentagonului, dar sperăm că decizia va fi luată în primăvară ", a declarat Jacek Chaputovic, ministrul polonez de Externe, într-un interviu acordat ziarului „Kommersant”. El a explicat că nu este vorba despre crearea unei noi baze, ci despre "extinderea și adaptarea" infrastructurii existente, citează Rador.

Forte NATO in PoloniaFoto: Captura YouTube

Reamintim că, pe 17 septembrie, președintele american Donald Trump a purtat discuții cu președintele polonez Andrzej Duda. În urma întâlnirii, ei au anunțat extinderea cooperării în domeniul apărării și al serviciilor speciale, precum și posibila desfășurare a unei baze militare americane în Polonia.

Autoritățile poloneze au pregătit o propunere oficială pentru o prezență permanentă a SUA în țară, potrivit căreia Varșovia se angajează să aloce de la 1,5 până la 2 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile de desfășurare permanentă a unei divizii blindate americane sau a unui compus echivalent pe teritoriul său.

În plus, Polonia este pregătită să construiască toată infrastructura necesară pentru această bază permanentă.

"Polonia, România, țările baltice - suntem cu toții mai aproape de Rusia, iar în cazul unui conflict între NATO și Rusia, amenințarea pentru noi este mult mai importantă. Bineînțeles, Alianța s-a angajat să-și protejeze membrii, dar ne străduim să ne păstrăm propria capacitate de luptă și să ne pregătim pentru apărare în cadrul Alianței Nord-Atlantice", a adăugat ministrul Jacek Chaputovic. Potrivit lui, acesta este motivul pentru care Varșovia se așteaptă la delegarea permanentă a soldaților și ofițerilor americani în Polonia.