Există suficient material ADN de la locul crimei în Ruse, unde a fost găsită jurnalista de 30 de ani, ucisă cu bestialitate, Victoria Marinova, moderatoare a unei emisiuni şi director administrativ al postului de televiziune TVN de la Ruse, iar criminalul va fi descoperit. Asta s-a înţeles din afirmaţiile premierului Boiko Borisov, în urma consultării naţionale de duminică a Ministerului de Interne de la Sofia, care a fost convocat pentru acest caz, potrivit Capital.bg, citat de Rador

Viktoria MarinovaFoto: Captura YouTube

"Dacă avem în vedere modul în care se lucrează, numeroasele date ADN culese - este o chestiune de timp să se găsească criminalul", a spus Borisov. El a subliniat că pentru această anchetă au fost trimişi cei mai experimentaţi experţi şi a făcut apel ca asupra acestora să nu se exercite presiuni.

Trupul femeii de 30 de ani a fost găsit sâmbătă, într-un tufiş, în apropiere de cheiul Dunării, într-un loc greu accesibil.

Identificarea victimei a avut loc sâmbătă seara. Potrivit datelor iniţiale, femeia a fost atacată în timp ce îşi făcea alergarea pe malul apei, la Ruse. La ora 10:30 ea îşi bea cafeaua cu nişte colegi, apoi spune că merge să alerge pe malul Dunării. La 14:18, un bărbat a anunţat că a fost găsit trupul acesteia.

Anchetatorii au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Ruse, că lucrează la toate versiunile posibile privind asasinarea Victoriei Marinova, care a fost bătută, violată şi sufocată.

Când i s-a descoperit trupul nu avea asupra sa telefonul mobil, cheile de la maşină, ochelarii, actele personale, precum şi o parte din haine. De aceea a durat să fie stabilită identitatea victimei. Moartea a fost provocată de un traumatism la cap şi de sufocare, iar anchetatorii susţin că nu au date să fi fost mai mult de un făptuitor.

Marinova a fost moderator al emisiunii "Detector" şi director administrativ al postului de televiziune TVN, care este descris ca fiind "principalul canal TV de ştiri şi informaţii din partea de nord-est a Bulgariei".

Ea a fost şi membru al Consiliului Director al acesteia, împreună cu Svilen Maximov şi Anna Koleva, Maximov fiind şi reprezentant al societăţii - proprietar May Fay. În ultima ediţie a emisiunii a fost difuzat un interviu cu jurnalistul de la "Bivol", Dimităr Stoyanov, şi cu colegul său român, Attila Biro, care au fost reţinuţi pentru puţin timp de către poliţie în timp ce lucrau la o anchetă privind scurgerea de bani europeni, legat de compania de construcţii GP Group.

Versiunile sunt legate atât de o jefuire, cât şi se munca sa şi de viaţa sa personală, însă, din afirmaţiile anchetatorilor, munca sa este un motiv puţin probabil. "Se lucrează cu privire la persoanele cu antecedente criminale, dovedite în acest sens. În apropiere există şi o unitate de psihiatrie, care este de asemenea obiectul verificării anchetatorilor - dacă cineva din interior a avut vreo deviere.

Se lucrează şi la varianta camerelor de luat vederi şi a martorilor, pentru a se ajunge la făptuitor. Se lucrează şi cu cel mai restrâns cerc al victimei, pentru a se stabili legăturile şi problemele ei, pe care le-a avut înainte de a se întâmpla această crimă abominabilă", a spus, mai târziu, şi ministrul bulgar de interne, Mladen Marinov, citat de Agenţia Focus. Institutul de Criminalistică examinează deja dovezile materiale descoperite la faţa locului, în scurt timp aşteptându-se şi concluziile legate de acestea, pentru a avea lucruri mai concrete şi pentru ca anchetatorii să fie mai eficienţi în munca lor, a adăugat procurorul Gheorghi Gheorghiev.

Asasinarea jurnalistei a trezit reacţii mult mai mari în afara Bulgariei. "Jurnalist bulgar de investigaţii a fost ucis", informează Politico. Potrivit publicaţiei, în momentul asasinării, Victoria Marinova lucra la o anchetă privind presupuse fapte de corupţie cu privire la absorbţia de fonduri europene. Ultima emisiunea a Victoriei Marinova, spune Politico, este despre o anchetă a "Bivol" privind aşa-numita de către ei GP Gate, reţea de consultanţi şi firme, despre care site-ul susţine că sunt legate de compania de construcţii GP Group.

"Poliţia din Bulgaria anchetează asasinarea reporterului de investigaţii Victoria Marinova", informează şi BBC, amintind că Bulgaria este pe ultimul loc privind libertatea presei în UE. "Sunt şocat de asasinarea abominabilă a jurnalistei de investigaţii Victoria Marinova din Bulgaria. Insist de urgenţă pentru o anchetă exhaustivă şi detaliată. Făptuitorii trebuie să răspundă", a scris pe Twitter reprezentantul pentru libertatea presei de la OSCE, Harlem Desir.

Capital.bg (preluare Rador)