Un tribunal spaniol l-a găsit vinovat pe un fostul medic ginecolog, Eduardo Vela, în vârstă de 85 de ani, că a furat și a vândut copii în timpul lui Franco, dar l-a achitat din cauza faptului că faptele au fost prescrise, potrivitBBC.

eduardo velaFoto: YouTube

El a fost prima persoană care a fost judecată pentru adopții ilegale care au avut loc în timpul și după dictatura fascistă a generalului Franco.

După triumful lui Franco în războiul civil din 1936-1939 din Spania, mulți copii au fost luați din familii identificate de regimul fascist ca fiind de stânga și acordate familiilor considerate mai merituoase.

Ines Madrigal a fost răpită de medicul Vela și adoptată ilegal în 1969. Mama ei adoptivă, Inés Pérez, i-a spus înainte să moară că Vela i-o dăduse ca "un cadou", pentru că ea și soțul ei nu puteau avea copii. Analiza ADN-ului a arătat că doamna Madrigal nu are genele părinților ei adoptivi.

În 2012, ea a intentat un proces împotriva lui Vela. Cu toate acestea, pentru că doamna Madrigal nu a știut situația decât după 25 de ani după ce a devenit majoră, faptele au fost prescrise și Vela a fost achitat pentru că trecuse limita de 10 ani.

În ziua procesului, Ines Madrigal a fost în instanță pentru a primi verdictul, dar Vela a fost absent. Ea și avocatul ei spun că vor apela la Curtea Supremă, astfel încât infracțiunile medicului să nu rămână nepedepsite.