Olanda a acuzat Rusia că a încercat să hackuiască Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, potrivitLe Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kremlinul a declarat că Haga nu a adus nicio dovadă a acuzațiilor că spionii ruși au încercat să hackuiască în luna aprilie sediul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Olanda a anunțat joi că a dejucat o tentativă de hacking la OIAC și a deportat patru presupuși spioni ruși care au poziționat un echipament electronic într-o mașină în parcarea unui hotel din apropierea sediului central al instituție internațională.

Această presupusă încercare de hacking a avut loc în aprilie, când OIAC investiga otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal din Anglia, condusă la Londra de către agenții de informații militare ruși. Organizația investighează, de asemenea, un presupus atac chimic în Douma, Siria, atribuit de occidentali forțelor guvernamentale siriene susținute de Moscova.

"Nu a fost nimic secret legat de călătoriile specialiștilor noștri în Olanda. A fost o excursie de rutină ", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă comună la Moscova cu omologul său italian, Enzo Moavero Milanesi, luni. "Nu s-au ascuns când s-au mutat la hotel, când erau la aeroport sau când s-au dus la ambasadă. Au fost arestați fără explicații. Pare o neînțelegere ", a spus el.

Potrivit lui Lavrov, care nu a specificat specialitatea celor arestați sau ceea ce el înțelege prin „călătoria de rutină“ , acest caz arată un „dispreț pentru mecanismele (...) existente pentru a trata acest gen de situații“ .