Încrederea în președintele rus Vladimir Putin a căzut sub pragul de 40%, o premieră după anexarea Crimeii, într-un context puternică nemulțumire socială față de majorarea vârstei de pensionare, potrivit unui sondaj publicat luni și citat de AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Doar 39% dintre rușii interogați în septembrie mai spun că au încredere în Putin, o scădere cu 9 puncte față de iunie, arată sondajul realizat de centrul independent Levada.

Este cel mai slab rezultat al lui Vladimir Putin din februarie 2014, când cota sa de încredere a atins 36%. Încrederea în președintele rus a crescut însă la 51% după anexarea Crimeii, în martie 2014.

Săptămâna trecută, președintele rus a promulgat o reformă care prevede majorarea cu 5 ani a vârstei de pensionare. Decizia a provocat o nemulțumire puternică în Rusia, mii de persoane protestând în stradă și ajungându-se până la pierderi electorale neașteptate pentru partidului lui Putin la alegerile regionale din septembrie.

Noua lege majorează vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbați, față de 60 de ani în prezent, și la 60 de ani pentru femei, față de 55. aceste vârste de pensionare fuseseră fixate în 1932, în perioada sovietică și nu au mai fost modificate de atunci.

Confruntat cu o frondă neobișnuită, Putin a propus, într-o rară alocuțiune televizată adresată națiunii în august, o relaxare a reformei, ceea ce deputații nu au întârziat să facă, amendând proiectul inițial.