Ministrul bulgar de Interne, Mladen Marinov, susține că nu există indicii că uciderea jurnalistei de investigații Victoria Marinova ar avea legătură cu anchetele ei privind corupția, relatează cotidianul The Guardian, preluat de agenția Mediafax.

Viktoria MarinovaFoto: Captura YouTube

Directoare și prezentatoare la postul regional TVN din Ruse, ultimul reportaj al Victoriei Marinova se referea la deturnarea de fonduri publice, într-un caz în care sunt acuzați de implicare o serie de politicieni și oameni de afaceri.

Jurnalista, în vârstă de 30 de ani, a fost descoperită moartă într-un parc din Ruse.

"Este vorba de viol și crimă", a declarat ministrul de Interne, care a adăugat că nu există dovezi care să sugereze o legătură între crimă și munca jurnalistei. Oficialul a mai spus că nu există informații că ar fi fost amenințată.

Premierul bulgar Boiko Borissov a declarat că este convins că este "o chestiune de timp până când ucigașul va fi descoperit", adăugând că "a fost colectată o cantitate mare de ADN".

Procurorul regional de la Ruse, Georgy Georgiev, a explicat că decesul jurnalistei a fost cauzat de lovituri la nivelul capului și asfixiere, precizând că o serie de bunuri ale victimei lipsesc, inclusiv telefonul mobil, cheile de la mașină și o parte din haine.

Bulgaria se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește libertatea presei, potrivit organizației Reporteri fără Frontiere (RSF). Raportul privind libertatea presei pe anul 2018 plasa Bulgaria pe locul 111. În același raport România se află pe locul 44, Serbia pe 76, Republica Macedonia pe 109, Grecia pe 74 și Turcia pe 157.

În octombrie 2017, sute de jurnaliști bulgari au protestat la Sofia față de amenințările vicepremierului Valeri Simeonov la adresa instituțiilor media. Simeonov a acuzat presa că este responsabilă de o "campanie masivă de defăimare" a sa.

Marinova este cel de-al treilea jurnalist european asasinat în mai puțin de un an, după Daphne Caruana Galizia în Malta și Jan Kuciak în Slovacia.