Poliția turcă estimează că ziaristul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Ryad care a fost dat dispărut marți la Istanbul, a fost ucis în consulatul țării sale, potrivit unei surse apropiate de guvernul turc, o informație negată rapid de Regat, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Poliția estimează în primele sale concluzii că ziaristul a fost ucis la consulat de o echipă venită special la Istanbul și care a plecat în aceeași zi", à declarat această sursă.

Dosarul Jamal Khashoggi ar putea să afecteze grav imaginea regatului și a prințului său moștenitor, precum și relațiile diplomatice turco-saudite.

Poliția turcă a afirmat anterior că un grup de 15 saudiți a venit marți la Istanbul și se afla în consulat în același timp cu Jamal Khashoggi, care, potrivit poliției, nu a părăsit niciodată reprezentanța diplomatică.

Agenția saudită de presă SPA a scris duminică faptul că un responsabil al consulatului Arabiei Saudite a dezmințit, sub acoperirea anonimatului, informațiile potrivit cărora ziaristul ar fi fost ucis.

"Responsabilul a dezmințit cu tărie aceste acuzații fără fundament", potrivit SPA, care a adăugat că o echipă de anchetatori saudiți se află în Turcia și conlucrează cu autoritățile locale.

"Aștept o confirmare oficială a guvernului turc pentru a crede" acest lucru, a reacționat pe Twitter logodnica ziaristului, Hatice Cengiz.

Ryad spune că Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Ryad care scria în special pentru Washington Post, a părăsit consulatul după ce a efectuat marți o serie de demersuri.

"Din câte am înțeles, a intrat și a plecat după câteva minute sau o oră. Nu sunt sigur", a declarat vineri pentru Bloomberg prințul moștenitor Mohammed bin Salman, supranumit "MBS".

Acesta a invitat autoritățile turce să "scotocească" consulatul. "Nu avem nimic de ascuns".

Khashoggi s-a exilat în Statele Unite anul trecut, de teama de a nu fi arestat, după ce a criticat o serie de decizii ale lui Mohammed bin Salman dar și intervenția militară a Ryadului în Yemen.

Potrivit logodnicei sale, acesta mersese la consulat pentru a efectua demersuri în vederea căsătoriei.

Ambasadorul saudit în Turcia a fost convocat miercuri de Ankara.

„Crimă de stat”

Departamentul american de stat a precizat că nu este "în măsură să confirme" soarta lui Jamal Kashoggi.

Reporteri fără Frontiere (RSF) a apreciat pe Twitter că, dacă informațiile privind uciderea lui Khashoggi se confirmă, "acest lucru ar constitui un atac oribil, total deplorabil și absolut inacceptabil împotriva libertății presei".

"Ar fi vorba de o crimă de stat din alte vremuri", a adăugat duminică pe Twitter secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Arabia Saudită figurează pe locul 169 în clasamentul mondial de 180 al RSF privind libertatea presei.

Khashoggi, 59 de ani, era unul dintre rarii ziariști saudiți care critica puterea.

În septembrie 2017, ziaristul a anunțat că i s-a interzis să mai publice la ziarul Al-Hayat, proprietatea prințului saudit Khaled bin Sultan al-Saud. Khashoggi a recunoscut atunci că a apărat Frăția Musulmană, lucru care nu a fost pe placul angajatorului său.

Dacă saudiții au clasat Frăția Musulmană drept "organizație teroristă", Turcia este considerată unul dintre principalii susținători ai mișcării.