Comisia Europeană a avertizat vineri Italia că deficitul bugetar prevăzut constituie o "abatere semnificativă" de la traseul economic convenit cu statele membre ale Uniunii Europene, informează DPA.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

"Ţintele bugetare revizuite par la prima vedere să indice o abatere semnificativă de la traseul bugetar recomandat", au arătat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, şi comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, într-o scrisoare adresată ministrului italian al economiei, Giovanni Tria. Cei doi oficiali europeni au apreciat că este vorba de "o sursă de îngrijorare serioasă" şi despre o deviere de la linia anunţată anterior, de convergenţă către un echilibru bugetar în termeni structurali.

Cu câteva ore înainte, guvernul de la Roma îşi făcuse cunoscute intenţiile privind îndatorarea şi deficitul pe următorii trei ani. Deficitul ar urma să crească de la 1,8% din produsul intern brut în 2018 la 2,4% în 2019, apoi să scadă la 2,1% în 2020 şi să revină la 1,8% în 2021, potrivit Agerpres.

Făcând presiuni asupra coaliţiei de la Roma pentru ca proiectul ei de buget pe 2019 să fie revizuit, Comisia urmăreşte cel puţin două obiective şi trimite tot atâtea mesaje actorilor financiari. Ea ţine să fie respectat pactul de stabilitate şi creştere, o lege comună foarte contestată, dar şi considerată singurul instrument de convergenţă a economiilor din zona euro. Ea vrea de asemenea să apere stabilitatea zonei euro, care ar putea suferi de o pierdere de încredere a investitorilor în datoria italiană.

Să aducă la raţiune un guvern care o sfidează fără a provoca o criză politică cu Roma şi împiedicând o criză financiară... Pentru Comisia Juncker, care este totuşi călită în furtuni, manevrarea în cazul Italiei se anunţă excesiv de delicată.