Vicepreședintele partidului de guvernămând din Macedonia, Petre Shilegov, a confirmat că deputații din partea Partidului Social Democrat au început discuțiile privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave cu formațiunile politice de opoziție din Parlament, relatează Balkan Insight, citat de Mediafax.

Proteste fata de acordul dintre Grecia si MacedoniaFoto: Captura YouTube

"Discuțiile au fost inițiate cu deputații, pentru a testa dacă aceștia sunt pregătiți. Ulterior, dacă este necesar, nivelul discuțiilor va crește", a declarat Shilegov.

Parlamentarul social democrat Tomislav Tuntev a declarat că joi a avut planificată o întâlnire cu trei membrii ai Parlamentului din opoziție.

"Insistăm ca soluțiile să nu fie epuizate. Sperăm că există politicieni respnsabili și figuri vizionare în cadrul VMRO DPMNE", a declarat Xhevad Ademi, membru al formațiunii politice Uniunea Democratică pentru Integrare.

Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că va acorda timp partidului de guvernământ până la 10 octombrie, pentru a discuta cu opoziția despre susținerea acordului cu Grecia în Parlament. Acesta a avertizat că dacă grupurile parlamentare nu vor susține înțelegerea, singura soluție sunt alegerile anticipate.

Doar o treime dintre alegătorii macedonieni s-au prezentat la urne în referendumul pentru schimbarea denumirii țării. Pentru a putea fi validat, plebiscitul ar fi trebuit să aibă o prezenţă la urne de peste 50%.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat în luna iunie ajungerea la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord". Dacă acesta va fi aprobat în Macedonia, ultimul pas al implementării acordului este ratificarea acestuia de către Parlamentul Greciei.

Aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO este blocată de Grecia, din cauza numelui țării vecine. Guvernele de la Skopje şi Atena au ajuns la un acord prin care numele Macedoniei ar urma să devină "Macedonia de Nord'.