Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat vineri, la Viena, asupra riscului unui război în Balcani dacă UE lasă să se estompeze speranțele de aderare a țărilor din regiune, scrie AFP.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

"Dacă furăm Balcanilor perspectiva unei aderări (...), vom cunoaște ce am cunoscut deja în anii 1990, și fără îndoială mai curând decât mai târziu", a avertizat șeful executivului european, care a făcut aluzie la conflictele care au însângerat regiunea în acea epocă.

Juncker a recunoscut că "drumul este încă lung" pentru o integrare în UE, progresele sunt încă "insuficiente" și o aderare nu poate fi avută în vedere "înainte de 2025" cel mai devreme.

Dar UE trebuie "să se ocupe de manieră intensivă" de Balcani și să nu creeze ideea că "nu suntem serioși când e vorba de perspectiva aderării", în condițiile în care unele țări membre nu-și ascund reticențele, a spus el.

"Terenul este încă fertil" pentru confruntări în regiune, crede Juncker.

Președintele Comisiei Europene doprește ca UE să propună țărilor din regiune "un spațiu economic în care pot evolua, în parte, de aceeași manieră în care o vor face în ziua când vor fi membri".

Juncker a subliniat însă că "toate conflictele frontaliere trebuie rezolvate înainte de orice aderare", pentru a nu "importa în UE instabilitatea provenită din Balcani".

UE a demarat negocieri de aderare cu Serbia și Muntenegru, Albania și Macedonia fiind nevoite să se mulțumească la acest stadiu cu statutul de simple țări candidate, la care speră Bosnia Herțegovina și Kosovo.

Chestiunea acestei foste provincii sârbești care și-a declarat unilateral independența în 2008 este considerată una dintre cele mai explozive din Balcani. Bosnia este și ea pradă unor tendințe naționaliste, ruptă între comunitățile bosniacă, sârbă și croată.