Letonii, care sărbătoresc în acest an centenarul independenței lor, își aleg sâmbătă deputații și ar putea aduce la Putere un partid pro-Kremlin, Armonie, aliat cu populiștii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coaliția actuală de guvernare, de centru stânga, a redresat economia națională, după criza din 2009, dar electoratul, obosit de eforturile consimțite, caută noi figuri.

"Sper ca partidul "Noua unitate" și alte partide pro-occidentale vor aduna destule voturi pentru a avea majoritatea. Dacă nu, vom avea o coaliție pro-Kremlin și populiști", a declarat Janis Parstrauts, un muncitor metalurgist și tată de gemeni.

Această perspectivă stârnește tot mai multe temeri în țara baltică cu 1,9 milioane de locuitori, a cărei istorie este marcată de relații dificile cu marele vecin rus.

Letonia, ca și Lituania și Estonia, a obținut independența în 1918, după căderea imperiului țarist.

Dar cele trei țări baltice au fost apoi ocupate de Germania nazistă și apoi, timp de jumătate de secol, de URSS.

Armonia, partidul pro-Kremlin de centru-stânga, "promite să reducă cheltuielile pentru apărare la 1% din PIB", arată analistul politic Marcis Bendiks.

Țara, membră a UE și a zonei euro, alocă în prezent 2% din PIB pentru Apărare, pragul cerut de NATO.

Legat în trecut de un acord cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, Armonia este popular în rândul minorității rusofone, care reprezintă un sfert din populația țării.

La alegerile din 2014, a obținut primul loc, dar nu a putut ajunge la putere, toate celelalte partide refuzând o coaliție.

Drept urmare, o guvernare tripartită a fost creată de Uniunea Verzilor și Țăranilor (centru-dreapta), Alianța Națională (dreapta) și Unitatea (centru-dreapta).

Această echipă a repus pe șine economia țării iar Letonia a revenit la creștere economică. Dar, în sondaje, este în pierdere de viteză.

Potrivit celor mai recente sondaje, Verzii și Țăranii, în fruntea actualului guvern, nu vor obține decât circa 15 fotolii într-un parlament cu o sută de locuri. Alianța Națională ar urma să obțină 13 iar Unitatea, redenumită Noua Unitate, ar putea să nu depășească pragul electoral de 5%.

Armonia, care a recrutat câteva personalități de origine letonă în fruntea listelor, ar urma să obțină cel puțin 28 de deputați.

Acest partid de centru-stânga ar putea în cele din urmă, după un deceniu, să formeze un guvern, în alianță cu populiștii de la KPV LV.

Acest potențial partener, partidul KPV LV, condus de fostul actor Artuss Kaimins, ar urma să se claseze pe locul doi, cu circa 15 fotolii.

Formațiunea nu are un program precis, dar promite construirea de școli și întărirea serviciilor de sănătate, cu reducerea concomitentă a numărului de funcționari.

În total, 16 partide candidează la alegeri. Rezultatele oficiale sunt așteptate duminică.