India a cumpărat vineri de la Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400, un contract semnat cu ocazia vizitei la New Delhi a președintelui rus Vladimir Putin, dar care ar putea stârni nemulțumirea Washingtonului, scrie AFP.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"Părțile au salutat încheierea contractului pentru furnizarea de sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-400 către India", se arată într-un comunicat comun.

Contractul are o valoare de 5,2 miliarde dolari, potrivit unor diplomați indieni.

De manieră remarcabilă, nici Vladimir Putin și nici premierul indian Narendra Modi nu au anunțat public acest contract în cadrul alocuțiunilor de presă susținute în marja discuțiilor bilaterale.

A trebuit așteptată publicarea declarației comune, o jumătate de oră mai târziu, pentru a găsi, ascunsă în text, o confirmare oficială a acestui contract la care Statele Unite se opune.

Livrările ar urmă să înceapă cel târziu la sfârșitul anului 2020.

Congresul american a adoptat în 2017 o lege care sancționează Rusia pentru atitudinea sa în Ucraina și pentru ingerința în alegerile prezidențiale americane. Această lege impune sancțiuni economice tuturor entităților sau țărilor care încheie contracte de armament cu companii rusești.

India speră să obțină o derogare de la Washington, dar nu a primit până în prezent decât avertismente. SUA nu își permite însă prea ușor o răcire a relațiilor cu aliatul indian, cele două puteri având interese comune de a contrabalansa avansul Chinei în Asia.