Un tribunal din Seul l-a condamnat vineri pe fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak la 15 ani de închisoare, sentință care vine în continuarea unui șir de lideri politici și de business acuzați de corupție, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lee este al patrulea fost președinte sud-coreean care ajunge la închisoare. Succesoarea lui, Park Geun-hye este încarcerată în urma unui scandal care a dus la demiterea ei din funcție, la începutul anului trecut, scandal care a alimentat îngrijorările privind legăturile prea strânse dintre guvernanți și oamenii de afaceri.

Lee a fost acuzat că a acceptat fonduri ilegale de circa 10 milioane de dolari de la companii precum Samsung și chiar de la propriul serviciu de informații. El a negat acuzațiile, susținând că este o anchetă cu tentă politică.

Tribunalul Districtual Central din Seul l-a găsit vinovat de o deturnare de fonduri de 21,8 milioane dolari de la o fabrică de componente auto condusă de fratele lui și de primire de mită de la Samsung și de la alte companii.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, el a fost amendat cu 11,5 milioane de dolari.