Președintele filipinez Rodrigo Duterte a alimentat speculațiile privind starea sa de sănătate după ce a admis că a fost la spital pentru teste medicale, declarațiile fiind făcute la o zi după ce a lipsit de la o ședință de guvern și de la un alt eveniment, potrivitGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duterte a mai dispărut de pe scena publică și înainte, dar guvernul a insistat de fiecare dată că speculațiile nu au niciun fundament. Acum, pentru prima oară, el a admis că ar putea avea probleme de sănătate.

”Nu știu, la acest moment, cum stau din punct de vedere fizic, va trebui să mai aștept pentru a afla”, a spus Duterte la o cină pe care a ținut-o, la palatul prezidențial, pentru polițiști și militari, discursul fiind televizat.

”Dar, ceea ce vreau să vă spun este că dacă e cancer, e cancer. Dacă e în stadiul trei, gata cu tratamentul. Nu voi prelungi agonia cât timp sunt președinte”, a adăugat el.

Secretarul executiv Salvador Medialdea a confirmat că președintele a făcut o colonoscopie miercuri. El a făcut același test și acum trei săptămâni, dar acum doctorii au vrut să ia mai multe mostre de țesut, a declarat Duterte.

Cunoscut pentru programul lui aglomerat și pentru lungile discursuri pe care le ține, uneori de mai multe ori pe zi, disparițiile frecvente ale lui Duterte, în vârstă de 73 de ani, au alimentat zvonurile că sănătatea lui se deteriorează și că guvernul acoperă acest lucru.

După o vizită ținută luna trecută în Israel și Iordania, Duterte a susținut, după ce s-a văzut că pielea de pe față i s-a decolorat, că pielea i s-a ars din cauza expunerii la soarele din deșert.