Economia SUA a creat locuri de muncă într-un ritm alert în septembrie, iar rata șomajului a căzut probabil la 3,8%, minimul ultimilor 18 ani, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se estimează că importantul raport lunar ce va fi publicat vineri de Departamentului Muncii va arăta și o creștere solidă a salariilor, ceea ce sugerează presiuni inflaționiste moderate. Acestea ar putea liniști îngijorările privind supraîncălzirea economiei și ar da motive Rezervei Federale să rămână pe calea creșterilor graduale de dobândă.

Numărul locurilor de muncă a crescut cu 185.000 luna trecută, după ce avansase cu 201.000 în august, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul analiștilor.

Economia are nevoie lunar de circa 120.000 de noi locuri de muncă pentru a ține pasul cu creșterea populației apte de muncă.

”Piața muncii rămâne sănătoasă și credem că scenariul ideal al unei creșteri decente a economiei în condițiile unei inflații controlate este pe cale să continue”, spune Aaron Anderson, șef al departamentului de cercetare de la Fisher Investments din San Francisco.

Președintele Fed, Jerome Powell a spus marți că perspectiva economică este ”remarcabil de pozitivă” și că el crede că este pe punctul să ajungă într-o eră ”rar întâlnită în istorie” cu șomaj extrem de scăzut și inflație controlată.