​China l-a acuzat pe vicepreședintele SUA, Mike Pence, că a calomniat țara cu acuzații "nefondate" vineri, după ce a ținut un discurs la Washington, susținând că Beijingul încearcă să influențeze în mod ascuns politica americană pentru propriul câștig politic, transmite CNN, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pence și-a lansat atacul într-un discurs adresat Institutului Hudson, acuzând China de totul, de la practicile economice agresive până la agresiunii militare, pentru a avansa interesele chineze în detrimentul ordinii mondiale actuale.

"Beijingul urmărește o campanie globală și coordonată pentru a submina sprijinul pentru președinte", a spus Pence. Vicepreședintele a citat agențiile americane de informații, dar a oferit puține dovezi pentru a-și susține afirmațiile.

Beijing a răspuns rapid într-o declarație de vineri, acuzându-l pe Pence de "calomnie" și îndemnând SUA să-și "corecteze greșelile".

"Nu facem decât să vorbim despre dovezi zgomotoase, să confundăm binele și răul și să creăm ceva din senin", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Hua Chunying.

"Ne-am angajat să ne alăturăm eforturilor SUA pentru a lucra pentru non-conflict, non-confruntare, respect și câștig reciproc", a adşugat aceasta.

Un oficial de rang înalt al administrației Trump a declarat reporterilor că discursul lui Pence reflectă o decizie a SUA de a adopta o abordare mai asertivă în relațiile cu China, care este mai "constructivă și orientată către rezultate".

Oficialul a declarat că reevaluarea a avut loc după ce China nu a reușit să răspundă, așa cum era de așteptat, ofertei de angajament politic sporit prin îmbunătățirea drepturilor omului și restrângerii restricțiilor asupra piețelor și a proprietății intelectuale.

Administrația Trump intenționează să prezinte vineri un raport prin care acuză China că dorește să submineze baza industrială a SUA şi ridică un semn de întrebare asupra furnizării de materiale și componente pentru armata americană.