Statele Unite încearcă să-și unească forțele cu alte economii majore pentru a lupta împotriva practicilor comerciale considerate inechitabile ale Chinei, a declarat joi un consilier economic al Casei Albe, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Între altele, președintele Donald Trump ar putea să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul viitoarei reuniuni a G20 în Argentina, la finele lunii noiembrie, a spus Larry Kudlow, în fața Clubului economic la Washington.

"Ne îndreptăm spre ceea aș caracteriza o coaliție de voință comună de a lupta cu China în domeniul comercial", a declarat el. "Vorbim din nou cu UE. Vorbim din nou cu Japonia", a arătat el.

În marja Adunării Națiunilor Unite, Statele Unite, Japonia și UE au anunțat în 25 septembrie că au în vedere crearea unui front comun împotriva praciticilor comerciale "neloiale" din lume, vizând clar China, dar fără a o cita.

Administrația Trump a impus taxe vamale suplimentare pentru importuri din China în valoare de 250 de miliarde, pentru a compensa furtul de proprietate intelectuală.

Beijingul și Washingtonul au purtat negocieri în primăvară, încheiate cu un angajament al Chinei de a reduce deficitul comercial cu Statele Unite deschizând mai mult piața pentru produsele americane.

Dar armistițiul nu a durat iar cele două țări s-au lansat de atunci într-un război comecial fără milă, impunând de o parte și de alta taxe vamale suplimentare pentru importuri de sute de miliarde de dolari.