Statele Unite au decis să pună la dispoziția NATO capacitățile lor de apărare în cazul atacurilor cibernetice, pentru a-și ajuta aliații să pareze mai bine atacurile informatice provenite din Rusia, a anunțat joi, la Bruxelles, ministrul american al Apărării, James Mattis, citat de AFP.

James MattisFoto: AGERPRES

În fața presei, șeful Pentagonului a explicat că Washingtonul este în linie cu alte statele membre care s-au angajat deja să ofere resurse cibernetice Alianței, citând Marea Britanie, Danemarca, Olanda și Estonia.

James Mattis a evocat și recenta tentativă a serviciilor secrete ale Armatei rusești de penetrare a sediului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), o operațiune dezvăluită joi de Olanda, care a expulzat patru agenți ruși.

Această tentativă, a spus el, dovedește la ce punct atacurile informatice au devenit "mai frecvente, mai complexe și mai distrugătoare".

Declarațiile au fost făcute la sediul NATO cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor Apărării din țările membre ale Alianței.

Rusia a fost joi ținta unor critici dure din partea NATO și a UE, care au acuzat-o de o campanie de atacuri cibernetice de mare anvergură dar și de campanii masive de dezinformare.