Președintele catalan Quim Torra i-a cerut șefului guvernului spaniol Pedro Sanchez să accepte mediere internațională, într-o scrisoare făcută publică joi și trimisă în copie președintelui american, rus și chinez, dar nu și președintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP.
”Vă scriu formal pentru a cere guvernului dumneavoastră să intre în mediere cât mai curând posibil”, a scris Quim Torra socialistului spaniol.
Scrisoarea, datată cu 26 septembrie, a fost făcută publică joi de către presa din Spania, iar autenticitatea acesteia a fost confirmată de către guvernul regional catalan.
”Pentru ca procesul dialogului să fie pe cât posibil de transparent”, Torra a trimis copia scrisorii către peste 40 de lideri internaționali în care acesta îi sugerează lui Pedro Sanchez să desemneze ”unul sau mai mulți mediatori și observatori internaționali”.
Printre acești lideri se numără președintele american Donald Trump, rusul Vladimir Putin și chinezul Xi Jinping.
Surse din guvernul catalan au explicat că acești lideri au primit copii ale scrisorii pentru că țările pe care le reprezintă sunt ”membri permanenți (ai Consiliului de Securitate) ale Națiunilor Unite”.
Președintele francez Emmanuel Macron nu este printre destinatarii acestei scrisori, deși Franța este și ea membră permanentă. Franța este de asemenea singura țară membră UE care lipsește din această scrisoare.
În anul 2017, separatiștii catalani au căutat fără succes sprijin internațional, însă nicio țară nu a recunoscut proclamarea unilaterală a independenței față de Spania în octombrie 27.
În scrisoare, Quim Torra îi cere, de asemenea, lui Pedro Sanchez, ca procurorul să renunțe la acuzațiile de rebeliune - pasibilă de 25 de ani de închisoare.
Cateva milioane de catalani, vorbitori ai unei limbi latine, cu o cultura europeana, nu au un stat propriu, ci doar o regiune autonoma in cadrul federatiei numite Spania.
Franta a acordat un anume grad de autonomie doar insulei Corsica (dar nu recunoaste notiunea de "popor corsican") si regiunii Alsacia (Elsass e locuita majoritar de minoritatea germana, dar Franta nu recunoaste nici notiunea de "minoritate etnica").
Autoritatile de la Paris refuza sa acorde autonomie departamentelor locuite majoritar de catalani (in sud-est) sau basci (sud-vest).
E principalul motiv pentru care separatistii catalani considera Franta un stat "ocupant" mai brutal decat Spania si sunt convinsi ca Paris-ul face tot ce poate pentru a sabota miscarile catalane (sau basce, alsaciene, bretone, etc).
UK, membra a Consiliului de Securitate, are ea insasi mari dificultati in a pastra unitatea "nationala", Scotia incercand deja un vot "de independenta" si amenintand ca vrea sa ramana singura in UE (deci sa paraseasca regatul organizat ca o federatie de state autonome).
Nici guvernul de la Londra nu poate fi cu adevarat "obiectiv" cand e vorba de separatism, existand teama ca scotienii, nord-irlandezii si poate chiar galezii ceva mai tarziu vor parasi federatia pentru un statut de independenta.
Asa ca raman ceilalti 3 membri permanenti, USA, Rusia si China, pe care i-a citat presedintele catalan separatist.
Romania nu va sustine la nivel oficial o astfel de separatie, pozitia noastra e constanta si consecventa, antiseparatista (nu recunoastem Kosovo, la fel ca Spania).
Desigur, o eventuala Catalonie independenta ar dori sa devina membra UE, daca indeplineste toate conditiile tehnice, doar ca e probabil ca Spania se va opune politic, indiferent de orice criteriu obiectiv, ca "pedeapsa", dar si descurajare pt altii (basci sau galitieni).
Acum referitor la argumentul tau:
China are propriile minoritati, chiar mai numeroase decat catalanii: Tibetanii, Uigurii, Mongolii (de 4 ori mai multi in China decat in Mongolia), Manciurienii.
Rusia de asemenea. Din Caucaz pana in Siberia sunt o multime de natii care au propriile republici (semi)autonome.
Daca vorbim despre cine ar trebuie sau nu sa fie independent, atunci China si Rusia nu sunt deloc avantajate. Prin urmare argumentul tau are valoare zero. Pe baza acestui argument, nici rusul si nici chinezul nu ar trebui sa sustina miscarile secesioniste, dar totusi o fac.
De ce? Pentru ca pe plan intern ei trateaza secesionismul cu plumb, iar pe plan extern stiu ca ruperea Cataloniei ar fi o lovitura serioasa data Occidentului, un pas (care pare mic) spre dezintegrarea civilizatiei apusene. Pasul pare mic, asa cum am spus, dar de fapt ar fi urias pentru ca ar reprezenta un precedent, iar precedentele sunt un element fundamental al jurisprudentei occidentale. Cum ar arata Europa formata din peste 100 de mici „natiuni”, in realitate doar niste triburi supradimensinate?
Ca un mare bufet, asa ar arata Europa. Un bufet din care sa se serveasca rusul si chinezul dupa cum le este pofta. Nu, multumesc! Nu vreau sa vad asta si cred ca secesionismul trebuie strivit fara mila. Europa trebuie sa stranga cat mai mult randurile si in acelasi timp sa se apropie de Statele Unite.
de naționaliști catalani, trădează încă o dată Spania!
¡España!, ¡Una!, ¡España!, ¡Grande!, ¡España!, ¡Libre!
¡España! ¡Una, Grande y Libre!
¡Arriba España!, ¡Arriba! José Antonio, ¡Presente!, Caídos por Dios y por España, ¡Presente!.
¡España!, ¡Una!, ¡España!, ¡Grande!, ¡España!, ¡Libre!
¡España! ¡Una, Grande y Libre!