Președintele catalan Quim Torra i-a cerut șefului guvernului spaniol Pedro Sanchez să accepte mediere internațională, într-o scrisoare făcută publică joi și trimisă în copie președintelui american, rus și chinez, dar nu și președintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Quim TorraFoto: Captura YouTube

”Vă scriu formal pentru a cere guvernului dumneavoastră să intre în mediere cât mai curând posibil”, a scris Quim Torra socialistului spaniol.

Scrisoarea, datată cu 26 septembrie, a fost făcută publică joi de către presa din Spania, iar autenticitatea acesteia a fost confirmată de către guvernul regional catalan.

”Pentru ca procesul dialogului să fie pe cât posibil de transparent”, Torra a trimis copia scrisorii către peste 40 de lideri internaționali în care acesta îi sugerează lui Pedro Sanchez să desemneze ”unul sau mai mulți mediatori și observatori internaționali”.

Printre acești lideri se numără președintele american Donald Trump, rusul Vladimir Putin și chinezul Xi Jinping.

Surse din guvernul catalan au explicat că acești lideri au primit copii ale scrisorii pentru că țările pe care le reprezintă sunt ”membri permanenți (ai Consiliului de Securitate) ale Națiunilor Unite”.

Președintele francez Emmanuel Macron nu este printre destinatarii acestei scrisori, deși Franța este și ea membră permanentă. Franța este de asemenea singura țară membră UE care lipsește din această scrisoare.

În anul 2017, separatiștii catalani au căutat fără succes sprijin internațional, însă nicio țară nu a recunoscut proclamarea unilaterală a independenței față de Spania în octombrie 27.

În scrisoare, Quim Torra îi cere, de asemenea, lui Pedro Sanchez, ca procurorul să renunțe la acuzațiile de rebeliune - pasibilă de 25 de ani de închisoare.