Ministerul Apărării din Rusia a făcut publice imaginile despre livrarea în Siria a rachetelor balistice ruseşti S-300. Secvenţele respective au fost difuzate de postul rus de televiziune ZVEZDA. În imagini se vede cum rachetele sunt descărcate dintr-un avion de tip ANTONOV, AN-124-100 «Ruslan», pe timp de noapte. "Rusia va livra Siriei rachete S-300 în cel mult două săptămâni", anunţa ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe data de 24 septembrie, potrivit Russia Today, citată de Rador.

Sistem S-300, prezentat la Parada din Moscova din 2009Foto: kremlin.ru

Potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, Moscova va fi nevoită să reacţioneze ca atare în faţa situaţiei din Siria pentru a asigura securitatea militarilor ruşi. Rusia va livra Armatei siriene complexe de rachete S-300 în cel mult două săptămâni pentru a riposta atacurilor, în urma incidentului soldat cu doborârea unui avion rusesc IL-20, declara luni, 24 septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

"Vom transmite, în decursul a cel mult două săptămâni, Forţelor Armate Siriene un complex modern de rachete S-300, capabile să preia atacul aerian al inamicului de la o distanţă de mai bine de 250 de km şi să atace concomitent mai multe ţinte aerine", mai declara atunci ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a prezentat miercuri, 3 octombrie, un raport membrilor Consiliului rus de Securitate cu privire la livrările de complexe de rachete S-300 în Siria şi a altor tipuri de armament pentru a asigura şi spori securitatea militarilor ruşi aflaţi în Siria. Pentru instruirea militarilor sirieni de a utiliza aceste complexe de rachete este nevoie de trei luni.

Ministrul sirian de externe, Walid Muallem a declarat, într-un interviu acordat RUSSIA TODAY, că decizia Rusiei de a livra rachete de tip S-300 în Republica Arabă este un pas bine-venit.