Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat miercuri Statelor Unite să pună capăt sancțiunilor împotriva Iranului care vizează importul de bunuri "cu scopuri umanitare", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Curtea indică, în unanimitate, că Statele Unite (...) trebuie, prin modalități la alegerea lor, să suprime orice obstacol în măsurile anunțate în 8 mai 2018 privind liberul export către Iran de medicamente și materiale medicale și produse alimentare și agricole", a declarat Abdulqawi Ahmed Yusuf, președintele Curții de la Haga.

Decizia CIJ, cea mai înaltă instanță judiciară a ONU, evocă de asemenea și "piesele detașate necesare securității aviației civile".

Sancțiunile reimpuse de Donald Trump împotriva Iranului, care includ "restricții la importurile și achizițiile necesare pentru scopuri umanitare (...) riscă să afecteze grav sănătatea și viața persoanelor care se află pe teritoriul iranian", a arătat Curtea.

SUA au criticat decizia, calificând dosarul fără "fundament".

"Este un dosar fără fundament asupra căruia Curtea nu are nicio competență", a reacționat pe Twitter ambasadorul american la Haga, Pete Hoekstra, care a notat însă că CIJ, în decizia sa, a "refuzat să acorde măsurile radicale solicitate de Iran".

Acuzând SUA că îi "sufocă" economia, Iranul a demarat o luptă juridică în fața CIJ după ce administrația Donald Trump a reimpus sancțiuni unilaterale severe împotriva Teheranului, care fuseseră suspendate în urma acordului internațional privind dosarul nuclear iranian.

Președintele american a retras în mai SUA din acest acord, semnat în 2015 de Iran și marile puteri, și prin care republica islamică se angaja să nu încerce să obțină arma atomică.

Sancțiunile includ blocarea tranzacțiilor financiare și a importurilor de materii prime, precum și măsuri care penalizează achizițiile în sectorul auto și aviația comercială.