Nu doar o dată a calificat Donald Trump Acordul Nord-American de Liber Schimb "cel mai prost acord comercial făcut vreodată". Cu alte ocazii s-a referit la NAFTA ca fiind "o glumă proastă". Nu mai devreme de 1 septembrie el pretindea că întregul acord e inutil: "O duceam cu mult mai bine înainte de NAFTA - n-ar fi trebuit să semnăm niciodată", a scris el pe Twitter. Însă acum NAFTA nu mai e. În locul lui avem Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA), care pare straniu de familiar, scrie The Washington Post, potrivit Rador.

Logo NAFTAFoto: Hotnews

E adevărat, acest acord chiar include unele schimbări importante privind normele de producţie a autovehiculelor, deşi încă nu este clar cine anume va profita de pe urma lor. A operat totodată şi nişte modificări tehnice privind piaţa lactatelor şi regulile care guvernează disputele. Canada şi Mexic vor avea o oarecare protecţie suplimentară contra taxelor vamale americane asupra automobilelor; pe de altă parte, Mexicul va trebui să le înlesnească muncitorilor formarea de sindicate.

Toate cele trei părţi au câştigat câte ceva. Rezultatul: liberul schimb nord-american va continua, mai mult sau mai puţin, cum s-a întâmplat de-a lungul anilor, să fie reglementat de acordul cunoscut anterior sub numele NAFTA. Unica diferenţă radicală este aceea că limbajul negativ, furios, al lui Trump a fost substituit de unul fericit, entuziast. Trump a scris pe Twitter luni dimineaţă că USMCA este o "tranzacţie istorică!" Ceea ce şi este - dacă te numeri printre cei care cred că istoria se face de fiecare dată când răsare soarele.

Care a fost scopul real al acestui spectacol? Poate că lunile de blufuri şi fanfaronadă au fost ceva pur politic, o stratagemă menită să-i înşele baza electorală. La fel ca în cazul Coreii de Nord, unde nu s-a încheiat nici un acord de substanţă, Trump avea nevoie să facă situaţia să pară groaznică pentru a putea apoi pretinde că el a răsturnat-o. Cu siguranţă acesta a fost mesajul transmis luni de slugile sale din presă. "Încă o dată, @realDonaldTrump îşi face treaba", a scris pe Twitter Laura Ingraham de la Fox News.

Ar putea fi şi cazul ca Trump să gândească într-adevăr că aceasta e calea de a "câştiga" negocieri comerciale: ameninţă-ţi şi intimidează-ţi rivalii, sperie-i că abandonezi negocierile, obţine concesii şi apoi proclamă victoria. Cu siguranţă e adevărat că mulţi canadieni şi mulţi americani care fac comerţ cu Canada chiar începuseră să creadă că NAFTA ar putea să nu supravieţuiască, iar presiunea asupra liderilor mexicani şi canadieni era foarte mare.

Mai poate exista şi varianta ca Trump să fie ignorant sau ca el pur şi simplu să nu ştie că a reprodus acelaşi acord comercial, cu câteva ajustări. Iată cum a descris el la o conferinţă de presă istoria liberului schimb: "Ştiţi, taxele vamale s-au terminat în 1913. Apoi ei au trecut la un sistem diferit în 1918, complet fără legătură. Iar apoi, în 1928, aveai Marea Criză. Din multe motive diferite [...] iar apoi în anii '30, au spus că e mai bine să începem să taxăm." Dacă asta este versiunea lui despre istoria începutului de secol 20 - o epocă în care valuri de taxe au tot continuat să agraveze criza - nu e surprinzător că el nu prea pricepe ce se petrece în secolul 21.

Oricare va fi fost motivul pentru transformarea unei negocieri comerciale obişnuite într-un război retoric apocaliptic, Trump nu a socotit şi costul pagubelor colaterale. Poate a şi uitat limbajul pe care l-a folosit şi resentimentele pe care le-a provocat. Însă alţii nu au uitat şi nici nu vor uita. După acest spectacol - plin de insulte, atacuri la persoană, ameninţări de a se retrage de la negocieri - vecinii Americii se vor gândi de două ori înainte de a mai lupta alături de noi, a coopera cu noi sau a colabora cu noi oricând prea curând. Şi cine i-ar putea învinovăţi?