Autoritățile din Rio de Janeiro încearcă să țină rata criminalității sub control. În vreme ce indivizii cu bani își pot ajusta viețile în așa fel încât să nu fie afectați de violența din oraș, rezidenții favelelor simt că au rămas fără protecție în lupta cu criminalitatea, relatează cotidianul germanDW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aplicațiile pentru smartphone care avertizează locuitorii din Rio de Janeiro despre lupte armate care au loc în oraș au înregistrat peste 700 de incidente în august, cu 80% mai multe decât anul trecut. Folosindu-se de această informație, locuitorii din Rio încearcă să evite zonele periculoase, inclusiv drumurile principale Linha Vermelha și Linha Amarela. Cei care își permit conduc mașini blindate. Restul populației folosește materiale colorate care să acopere cât mai bine geamurile mașinilor și caselor în care trăiesc.

În cartierul Tijuca, populat majoritar de cetățeni aflați în clasa de mijloc, părinții îngrijorați discută despre posibilități de relocare. Barurile se plâng că au rămas cu puțini clienți, la fel ca localurile de samba din celebrul cartier Boheme din Lapa. Între timp, au fost înregistrate creșteri în solicitarea serviciilor private de securitate în Ipanema și Leblon, zonele rezidențiale din Rio.

Pentru cei care trăiesc în favelele din Rio situația este cu mult mai gravă. Conform Ilonei Szabo, cercetătoare în științe politice, riscul de a muri în oraș este direct legat de culoarea pielii și de codul poștal al fiecăruia.

,,Aș da o lege prin care aș cere tuturor să rămână în case”, spune Claudia Sacramento, care trăiește în cartierul Vila Cruzeiro. ,,Ar trebui să avem voie să mergem doar la școală, muncă și cumpărături. Nu știi niciodată ce ți s-ar putea întâmpla”, a adăugat aceasta.

Starea de fapt s-a înrăutățit în ultimele luni, spune Claudia. Școlile și grădinițele sunt închise periodic. Forțele militare, care au preluat conducerea politicii de siguranță din Rio de la poliție în februarie, vânează membrii cartelurilor de droguri.

,,Militarii pur și simplu intră în case, le răscolesc, arestează localnici nevinovați. Locuitorii vor ca lucrurile să devină cum erau. Vrem ca militarii să plece, deoarece nu se simțim în siguranță în preajma lor”, a mai declarat aceasta pentru DW.