Partenerii diplomaților străini homosexuali care trăiesc sau se instalează în Statele Unite nu vor mai beneficia de viza americană decât dacă se căsătoresc, o schimbare justificată marți de Washington în baza "reciprocității", scrie AFP.

Parada gayFoto: Hotnews

Din perioada fostului secretar de stat democrat Hillary Clinton (2009-2013), Statele Unite acordau vize partenerilor de același sex ai diplomaților, indiferent dacă erau sau nu căsătoriți. Pentru cuplurile heterosexuale, regula era că doar căsătoria permitea obținerea vizei.

De acum, toți diplomații, indiferent de orientarea sexuală, trebuie să fie căsătoriți pentru ca partenerii lor să primească viză, au explicat responsabili ai administrației americane.

Circa 105 familii din SUA sunt vizate, dintre care 55 lucrează la Națiunile Unite sau la alte organizații internaționale, a precizat unul dintre acești responsabili. Aceste cupluri se pot căsători pentru a-și conserva vizele, inclusiv în America, unde căsătoriile homosexuale sunt legale.

Potrivit unui oficial american, decizia nu face decât să instaureze aceleași condiții pe care departamentul de Stat le aplică propriilor diplomați aflați la post în străinătate, în baza deciziei din 2015 a Curții supreme americane care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în SUA.

Acest oficial a recunoscut că numeroase cupluri homosexuale nu sunt acceptate în țările din care provin, unde adeseori căsătoria nu este permisă, dar a invocat "asigurarea unui tratament echitabil și al reciprocității".

Majoritatea diplomaților vizați provin însă din țări unde căsătoria între persoane de același sex este legală, a asigurat un alt diplomat, fără a oferi însă cifre concrete.

Organizațiile pro-LGBT afirmă că decizia demonstrează încă o dată ostilitatea administrației Trump față de această comunitate.