Producția de petrol a Rusiei a urcat luna trecută până la cel mai mare nivel de după epoca sovietică, în condițiile în care nu numai că s-a întors la cotele de dinaintea reducerilor de producție convenite cu OPEC, ci a pompat și mai mult în conducte, scrieMoscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, în septembrie, Rusia a produs un nivel record de 11,356 milioane de barili pe zi, potrivit datelor publicate marți de biroul de statistică al Ministerului Energiei. Astfel, luna trecută au fost pompați zilnic cu aproape 150.000 mai mulți barili pe zi față de septembrie, creșterea venind după ce, în iunie, Moscova și cartelul OPEC au convenit să majoreze producția în condițiile unor cotații crescute.

Și sondele OPEC au scos mai mult luna trecută (un plus de 30.000 de barili pe zi), în condițiile în care reducerile de producție din Iran au fost compensate de alți membri ai cartelului.

Ultimul record de producție în Rusia fusese atins în urmă cu doi ani: 11,247 milioane de barili pe zi (bpd). Noul maxim atins arată că rușii nu numai că au anulat complet reducerea de 300.000 bpd convenită cu OPEC în 2016, ci au și adăugat 100.000 bpd.

”Nicio surpriză în privința creșterea capacităților Rusiei în timpul reducerilor de producție, în condițiile în care investițiile au continuat în ritm alert, la fel și activitatea upstream (explorare și producție)", spune Matthew Sagers, director de cercetare pentru sectorul rus și caspic la IHS Inc.

Astfel, s-a creat un plus de capacitate la care se va apela și mai mult anul viitor, a explicat expertul. Producția de anul viitor ar putea crește cu 300.000 de barili pe zi, excluzând factorii sezonieri, a adăugat Sagers.