Partidele din coaliția de guvernare de la Berlin au ajuns la acord asupra unui proiect de lege care să faciliteze imigrarea muncitorilor extracomunitari calificați, în fața penuriei de forță de muncă cu care se confruntă o serie de sectoare economice, scrie AFP.

Angela Merkel si Horst SeehoferFoto: Agerpres/EPA

Cele trei partide, conservatorii de la CDU și CSU, și social-democrații din SPD, au ajuns la acest acord în cursul nopții, într-o chestiune delicată și pe fondul avansului extremei drepte, după ce în țară au intrat peste un milion de solicitanți de azil au intrat în țară între 2015-2016.

Acestea au convenit asupra adoptării unei legi în 2019 pentru facilitarea accesului la piața muncii a muncitorilor extracomunitari calificați.

"Nu ne dorim o imigrație de persoane necalificate din terțe țări", afirmă social-democrații și conservatorii în documentul prezentat marți.

Solicitanții de locuri de muncă din exteriorul UE - în special în sectoare tensionate precum restaurante, matematică sau informatică - vor putea obține un permis de sejur în Germania pentru șase luni, care va fi prelungit dacă își găsesc un loc de muncă. Se cere cunoașterea la un nivel suficient a limbii germane.

"Avem nevoie de muncitori din alte țări", a admis ministrul de Interne (CSU), Horst Seehofer, o voce foarte critică a politicii cancelarului Angela Merkel de primire a migranților.

Circa 338.200 locuri de muncă erau neocupate în septembrie în Germania doar în sectoarele informatică, matematică și tehnologia informației, potrivit cotidianului economic Handelsblatt, care citează Institutul economic german.

Documentul prezentat marți subliniază că solida creștere economică din ultimii ani a fost atinsă și grație "imigrației provenite din statele membre ale UE". Dar, arată documentul, "acest sold migratoriu este în prezent în scădere".