Rusia trebuie să oprească construcția sistemului de rachete interzis de tratate sau Statele Unite îl vor distruge, a declarat trimisul SUA la NATO, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Americanii cred că rușii dezvoltă un sistem de lansare de la sol - încălcând un tratat din timpul Războiului Rece - care ar permite Rusiei să lanseze o lovitură nucleară asupra Europei, dar Moscova a negat de fiecare dată că ar face așa ceva.

Ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat că Washingtonul rămâne adeptul unei soluții diplomatice, dar este pregătit să ia în considerare o lovitură militară dacă rușii vor continua construirea sistemului de rază medie.

”La acest moment, analizăm capabilitățile de eliminare a unei rachete (rusești) ce poate lovi oricare dintre țările noastre”, a spus ea într-o conferință de presă.

”Contramăsurile (luate de Statele Unite) vor fi de eliminare a rachetelor pe care Rusia le dezvoltă încălcând tratatul. Au fost avertizați”, a adăugat Hutchinson, numită în post de Donald Trump.

Declarațiile trimisului SUA la NATO sunt cel mai direct avertisment în privința unei lovituri preventive de după 2017, când un oficial american a spus că Statele Unite vor lua în considerare instarea unui sistem propriu dacă Rusia continuă să încalce Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie din 1997.

Tratatul interzice rachetele cu rază medie ce pot lovi Europa sau Alaska. SUA și Rusia au celebrat, anul trecut, la Geneva, aniversarea a 30 de ani de la semnarea tratatului.

În același an, un raport al Departamentului de Stat a concluzionat că Rusia a încălcat obligațiile de ”a nu deține, produce sau testa” rachete lansate de la sol cu raze de 500-5.500 kilometri și de anu ”deține sau produce lansatoare de asemenea rachete”.

”Încercăm de mai mulți ani să trimitem acest mesaj Rusiei, că știm că încalcă tratatul, am arătat Rusiei dovezile pe care le avem că încalcă tratatul”, a spus Hutchinson.