​Cu o intervenţie de circa 48 de minute, preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a furnizat în acest an cel mai lung discurs din cadrul Adunării Generale a ONU, a cărei cea de-a 73-a ediţie s-a încheiat luni la New York, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/AP

Informaţia a fost confirmată într-o conferinţă de bilanţ al reuniunii de către preşedinta Adunării, Maria Fernanda Espinosa. La polul opus faţă de liderul de la Caracas, şefa statului lituanian, Dalia Grybauskaite, a utilizat doar cinci minute din cele alocate şi a înregistrat cea mai scurtă intervenţie din această sesiune.

Aflat la cea de-a doua sa prezenţă la Naţiunile Unite, preşedintele american, Donald Trump, a avut şi el un discurs lung, de aproximativ 35 de minute.

Înaintea sa în acest clasament al lungimii discursurilor s-au clasat preşedintele francez, Emmanuel Macron, cu aproximativ 45 de minute, urmat de liderul israelian, Benjamin Netanyahu, şi de cel palestinian, Mahmoud Abbas, cu intervenţii în jurul a 40 de minute.

ONU recomandă şefilor de stat şi de guvern să-şi limiteze discursurile la maxim 15 minute, dar aceştia pot folosi cât timp consideră necesar. Intervenţiile din acest an au fost însă oricum departe de maximele istorice.

În 1960, liderul cubanez Fidel Castro a vorbit timp de 4 ore şi 29 de minute în cel mai lung discurs rostit în faţa Adunării Generale, iar recordul absolut la Naţiunile Unite îl deţine Krishna Menon din India, care în 1957 a avut în Consiliul de Securitate o intervenţie de peste 8 ore.