Coreea de Nord a transmis marți că declararea sfârșitului războiului inter-coreean "nu poate fi o monedă de schimb" pentru denuclearizare, iar Phenianul "nu va spera la acest lucru" dacă Statele Unite nu își doresc încheierea războiului, a relatat agenția oficială de presă KCNA, citată de Reuters.

Într-o declarație de presă comună cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, liderul suprem nord-coreean Kim Jong-un și-a exprimat dorința de a renunța permanent la complexul nuclear de la Yongbyon.

Moon a anunțat în acest context că acest lucru include o declarație oficială a încheierii războiului ce a avut loc între anii 1950 și 1953.

În cadrul summitului din luna iunie cu președintele american Donald Trump, Kim Jong-un a fost de acord cu "construirea unei păci durabile și stabile în Peninsula Coreeană".

Cu toate aceaste, Washingtonul a cerut Phenianului dovezi concrete privind intenția de a renunțat la programul său nuclear.

"Coreea de Nord a făcut pași substanțiali și crucial de a implementa declarația comună făcută în cadrul summitului cu SUA, dar SUA încă încearcă să supună pe cineva prin recurgerea la sancțiuni", a relatat agenția KCNA.

Cu toate acestea, trei oficiali americani, care au vorbit în condiții de anonimitate, au declarat pentru Reuters că nu a fost făcut niciun progres privind negocierile pentru eliminarea programului nuclear al Phenianului, potrivit Mediafax.