Guvernul rus consideră că macedonenii au "boicotat" NATO şi UE prin rata ridicată de absenteism la urne în cadrul referendumului organizat duminică asupra acordului încheiat cu Grecia cu privire la schimbarea denumirii ţării în "Macedonia de Nord" pentru a rezolva o mai veche dispută dintre cele două state,relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Participarea de 36,8% nu permite validarea referendumului şi arată în mod clar că alegătorii macedoneni au preferat să boicoteze decizia impusă din afară (guvernelor de la) Skopje şi Atena" pentru a rezolva această dispută, a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Potrivit textului, "politicieni de frunte din ţări NATO şi UE au participat direct la campania propagandistică (pentru a promova "Da" la referendum), interferând în afacerile interne ale acestei ţări balcanice".

Peste 600.000 de alegători, respectiv 91,4% dintre cei care au participat la referendum, au susţinut acordul cu Grecia pentru soluţionarea disputei asupra denumirii ţării, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală de la Skopje după numărarea a 98,6% din buletinele de vot.

Întrebarea la care au răspuns duminică alegătorii care au mers la urne cu un "Da" copleşitor a fost: "Sprijiniţi integrarea în UE şi NATO acceptând acordul dintre Republica Macedonia şi Republica Grecia?"

Aplicarea acordului ar deschide calea integrării Macedoniei în UE şi NATO, blocată de zece ani de veto-ul Greciei, evoluţie căreia Rusia i se opune.

"Deşi două treimi din populaţia Macedoniei nu a sprijinit acordul, rezultatul referendumului a fost imediat salutat de UE şi NATO, precum şi de către Washington", declară Ministerul de Externe rus, care adaugă că aceste blocuri şi SUA doresc să promoveze "integrarea accelerată a Skopje" în Alianţa Nord-Atlantică "fără a ţine seama de opinia populaţiei".

Potrivit Moscovei, o soluţie durabilă la această problemă "poate fi găsită doar de către părţile vizate, fără intervenţie externă, într-un cadru legal şi într-un climat de sprijin larg popular".

Acordul dintre Macedonia şi Grecia "nu îndeplineşte aceste criterii şi contravine dreptului internaţional şi Constituţiei macedonene", susţine Moscova, care pledează pentru ca rezultatul negocierilor dintre Skopje şi Atena să fie examinat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.