Un procuror slovac a identificat luni o femeie, Alena Zs., drept comanditara asasinării ziaristului de investigații Jan Kuciak, pentru care a plătit 70.000 de euro, in februarie, scrie AFP.

Jan Kuciak, ziaristul de investigatii slovac ucis Foto: Agerpres/AP

Kuciak ancheta legăturile dintre mafia calabreză și oameni politici de rang înalt. Asasinarea ziaristului și a logodnicei sale au provocat importante manifestații împotriva guvernului slovac care au condus la demisia premierului Robert Fico.

"Alena Zs. a ordonat crima, Tomas Sz. i-a împușcat, Miroslav M. a fost șoferul și Zoltan A. un intermediar", a spus acest procuror, care nu și-a declinat identitatea, într-o conferință de presă la Bratislava.

Aceste patru persoane au fost arestate săptămâna trecută.

Pentru crimă au fost plătiți 70.000 de euro, dintre care 50.000 cash și 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs, a precizat magistratul. Publicarea numelor suspecților de către instituțiile judiciare este interzisă în Slovacia.

"Doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandată. Logodnica sa Martina Kusnirova a fost o victimă inocentă care s-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit", a adăugat el.

Potrivit mai multor publicații slovace, Alena Zs., 44 de ani, era translator în italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activități erau investigate de Jan Kuciak.

Întrebat despre eventuale suspiciuni care ar plana asupra lui Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat luni că "nu discută acum" despre acest lucru.

Potrivit presei locale, fiul lui Marian Kocner este căsătorit cu fiica femeii reţinute vineri la Komarno (sud).

La 25 februarie, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiți morți în locuință după ce poliția a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împușcat în piept, iar femeia a fost împușcată în cap.

Înainte de a muri, acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".