Numărul civililor ruși care călătoresc în Siria, unde Moscova desfășoară operațiuni militare în sprijinul președintelui Bashar al-Assad a atins niveluri record anul acesta, potrivit statisticilor oficiale publicate de FSB, scrieMoscow Times.

Soldati rusi in Siria (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Datele făcute publice nu se referă la soldați și nici nu explică ce fac ”civilii” respectivi în Siria. Dar ele aruncă puțină lumină asupra dimensiunii activităților rusești din Siria, pentru că - se pare - statisticile includ personalul civil ce lucrează pentru armată și ar putea reflecta și numărul contractorilor militari privați care luptă în Siria alături de soldații ruși.

Numărul călătoriile efectuate de civili ruși în Siria a crescut după ce Vladimir Putin a anunțat, în decembrie anul trecut, o retragere parțială a armatei din Siria.

Numărul cetățenilor ruși care pleacă în străinătate este publicat semestrial de Serviciul Federal de Securitate (FSB) care supraveghează poliția de frontieră. În prima jumătate a acestui an, FSB a numărat peste 17.000 de plecări ale unor cetățeni ruși în Siria. În tot anul 2016 au fost aproape 22.000 de plecări, iar în 2017 peste 25.000 de plecări. FSB nu publică nicio statistică privind rușii care se întorc acasă din Siria.