Washingtonul și Ottawa au confirmat că au ajuns la o înțelegere privind un "nou acord comercial modernizat" cu Mexicul, numit Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA), care va înlocui Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), informează Politico.com, citat de Mediafax.

Logo NAFTAFoto: Hotnews

"Este un mare câștig pentru președinte și o validare a strategiei sale în privința comerțului internațional", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Donald Trump.

"Este o zi bună pentru Canada", a afirmat Justin Trudeau, adăugând că va face mai multe declarații pe această temă în cursul zilei de luni. Administrația de la Washington intenționează să semneze noul acord trilateral la finalul lunii noiembrie, urmând ca apoi înțelegerea să fie trimisă Congresului SUA pentru ratificare, a declarat un oficial american.

Trump a anunţat luna trecută că Statele Unite şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA și a amenințat că ar putea exclude Canada din înțelegere dacă Ottawa nu semnează un nou acord până la 30 septembrie. NAFTA a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1994, unul dintre obiectivele principale ale tratatului fiind eliminarea graduală a tuturor taxelor vamale dintre statele semnatare.