​A patra persoană, o femeie de 44 de ani, a fost acuzată de moartea jurnalistului de investigaţie slovac Jan Kuciak care ancheta asupra legăturilor dintre oameni politici slovaci şi mafia italiană prezentă în Slovacia, a anunţat procuratura, transmite AFP, citată deAgerpres.

Jan Kuciak, ziaristul de investigatii slovac ucis Foto: Agerpres/AP

Asasinarea jurnalistului şi a logodnicei sale în luna februarie a declanşat importante manifestaţii împotriva guvernului de la Bratislava care au dus la demisia premierului Robert Fico.

Jurnalul slovac Dennik N crede a şti că această femeie a "ordonat" asasinarea lui Jan Kuciak şi a Martinei Kusnirova.

"Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracţiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă", a declarat purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.

Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiţiei şi de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, "în timp ce ucigaşul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima".

Ea lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul anchetelor jurnalistice ale lui Jan Kuciak.

Potrivit presei locale, fiul lui Marian Kocner este căsătorit cu fiica femeii reţinute vineri la Komarno (sud).

Trei indivizi reţinuţi cu o zi înainte la Kolarovo, un mic oraş în aceeaşi regiune de la graniţa ungaro-slovacă, la est de Bratislava , un fost anchetator de poliţie, un fost militar şi un om de afaceri, au fost acuzaţi, de asemenea, de "crimă cu premeditare" în dosarul Kuciak.

La 25 februarie, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiți morți în locuință după ce poliția a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împușcat în piept, iar femeia a fost împușcată în cap.

Asasinarea jurnalistului slovac a provocat ample proteste ce au dus la demisia ministrului de Interne Robert Kalinak.

Înainte de a muri, acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".