Un distrugător al marinei americane a navigat în apropierea insulelor revendicate de China în Marea Chinei de Sud duminică, a declarat un oficial american pentru Reuters, care ar putea înfuria Beijingul într-o perioadă de relații tensionate între cele două țări, relatează Mediafax, citând Reuters.

Beijingul și Washingtonul se află într-un război comercial în care şi-au impus reciproc o serie de taxe vamale pentru importuri.

Oficialul, sub protecţia anonimatului, a declarat că distrugătorul Decatur a călătorit 12 mile marine în apropiere de recifele Gaven și Johnson din Insulele Spratly.

Operațiunea a fost cea mai recentă încercare de a contracara ceea ce consideră Washingtonul ca fiind eforturile Beijingului de a limita libertatea de navigație în apele strategice, în care acționează navele chinezești, japoneze și unele nave din Asia de Sud-Est.

Pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud, prin care trec anual circa 5 trilioane de dolari din comerțul cu nave comerciale, sunt contestate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam.

"Realizăm operațiuni de rutină și regulată de libertate de navigație, așa cum am făcut în trecut și vom continua să facem în viitor", a adăugat oficialul american.