Comisia juridică din Senatul american îl susține pe Brett Kavanaugh, candidatul nominalizat de Donald Trump la Curtea Supremă, relatează Reuters. Cu toate acestea, senatorul republican Jeff Flake a cerut amânarea unui vot final cu o săptămână.

Brett KavanaughFoto: Wikipedia

Voturile Comisiei au fost de 11 la 10 pentru ca Brett Kavanaugh să fie recomandat pentru confirmarea sa la Curtea Supremă. Democrații s-au opus, iar republicanii au fost ”pentru”.

Comisia ar urma să trimită nominalizarea pentru a fi votată în Senat, dar senatorii republicani vor discuta vineri mai târziu dacă vor amâna un vot în plenul Senatului, după cererea lui Jeff Flake.

”Vom vorbi cu liderul majorității. El este acela care ia decizia aceasta. Vom avea această discuție în această după-amiază”, a spus republicanul John Cornyn.

Votul senatorilor îi pavează astfel calea lui Kavanaugh spre confirmarea în funcție, după o zi marcată de mărturia profesoarei care l-a acuzat pe judecător de agresiune sexuală acum 36 de ani.

Trei femei l-au acuzat pe Kavanaugh de agresiune sexuală. Profesoara Christine Blasey Ford este prima care a ieșit cu acuzații de agresiune sexuală legate de un incident din 1982 și a fost de acord să fie audiată de comisia juridică a senatului.

O adoua femeie, Deborah Ramirez, a descris o presupusă situație de conduită sexuală neadecvată care l-a implicat pe Kavanaugh și care datează din anul academic 1983-1984, când ambii erau la Universitatea Yale.

O treia femeie a cerut să să depună mărturie în fața Comisiei Judiciare din Senat, reclamând că acesta a avut un comportament sexual inadecvat.

Președintele SUA, Donald Trump, l-a apărat luni pe candidatul nominalizat de el la șefia Curții Supreme, Brett Kavanaugh.

”Judecătorul Kavanaugh este o persoană extraordinară. Sunt de partea lui până la capăt”, a spus Trump după ce a ajuns la New York pentru a participa la Adunarea Generală ONU.