Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a mărturisit pentru prima dată că a autorizat crime extrajudiciare ca parte a războiului său cu drogurile, în plină anchetă a Curții Penale Internaționale, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duterte a afirmat aceasta în timpul unui discurs la palatul prezidențial joi, unde președintele a provocat în mod direct pe oricine critică modul în care conduce țara: ”Am spus armatei, care este vina mea? Am furat chiar și un peso? Singurul meu păcat sunt crimele extrajudiciare”, a spus Duterte.

Duterte a negat anterior că crimele extrajudiciare au fost sponsorizate de stat. Această recunoaștere directă a rolului său în aceste decese ar putea cântări în cadrul investigației preliminare aflată în curs la Curtea Penală Internațională. Curtea investighează miile de crime extrajudiciare efectuate de Duterte în cadrul războiului împotriva drogurilor.

În luna martie, Curtea Penală Internațională a confirmat că investighează acuzațiile că Duterte ar fi comis crime împotriva umanității în cadrul cruciadei lui cu drogurile.

Activiştii şi familiile a opt victime ale "războiului împotriva drogurilor" din Filipine au depus o plângere marţi la Curtea Penală Internaţională (ICC), aceasta fiind a doua petiţie prin care il acuză pe preşedintele Rodrigo Duterte de asasinat şi crime împotriva umanităţii, potrivit Mediafax.

Brad Adams, directorul Observatorului pentru drepturile omului din Asia, a spus că ”recunoașterea ar trebui să șteargă orice dubiu cu privire la vina președintelui”.

Citește și: