Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a obţinut 118 milioane de dolari noi finanţări pentru a face faţă crizei provocate de retragerea totală a Statelor Unite, principalul său finanţator, a anunţat joi ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, citat de AFP, precizează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kuweitul şi Uniunea Europeană au promis cele mai substanţiale contribuţii, alături de Germania, Irlanda şi Norvegia, a precizat şeful UNRWA, Pierre Krahenbuhl, în cursul unei conferinţe de presă, în paralel cu Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Franţa şi-a luat angajamentul să participe anul viitor la acest efort financiar. Washingtonul, care a plătit 350 de milioane de dolari în 2017, a anunţat în urmă cu o lună sistarea definitivă a finanţării, denunţând caracterul "iremediabil părtinitor" al activităţilor agenţiei.

UNRWA, care vine în ajutorul celor peste trei milioane de refugiaţi palestinieni, a lansat un apel la contribuţii, estimând că are nevoie de 200 de milioane de dolari pentru a acoperi deficitul din acest an şi a continua să finanţeze şcolile şi centrele medicale.

Noile finanţări anunţate joi sunt "un pas important pentru a depăşi cea mai gravă criză financiară din istoria UNRWA", a declarat şeful agenţiei, subliniind că rămâne un deficit de 68 de milioane de dolari.