Ofiţerii de poliţie scoţieni s-au deplasat în Europa de Est pentru a se asigura că nu vor pierde sursele de informaţii despre rutele drogurilor, traficul de persoane şi crima organizată, după Brexit. Ei au făcut vizite în Slovacia, România şi Polonia pentru a le spune omologilor lor că la ieşirea Marii Britanii din UE, în martie anul viitor, ei îşi vor menţine angajamentul de a coopera, potrivit Rador, care citează The Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luna aceasta, Iain Livingstone, şeful Poliţiei scoţiene, s-a aflat la o întrunire a tuturor şefilor de poliţie din Regatul Unit pentru a discuta planurile impuse de Brexit. Ofiţerii au convenit să creeze o unitate naţională care va asista toate forţele dacă vor pierde accesul la instrumentele de schimb de date şi cooperare din UE, precum Mandatul european de arestare (EAW) sau sistemele Europol.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier a spus că după Brexit Marea Britanie va fi exclusă din EAW şi Europol. În locul acestora, el va analiza posibilitatea stabilirii unui proces "direcţionat" de extrădare, dar tot el a spus că acesta nu va fi atotcuprinzător.

Într-un document informativ, dl Livingstone a spus Autorităţii poliţiei scoţiene: "O echipă dedicată din cadrul Poliţiei scoţiene continuă să lucreze atât cu guvernul Regatului Unit cât şi cu cel scoţian, ajutând la pregătirea planurilor şi contribuind la procesele propuse de menţinere a siguranţei şi securităţii comunităţilor noastre. Ne concentrăm în continuare asupra adoptării unor măsuri care să nu permită ştirbirea capacităţii Poliţiei scoţiene de a proteja comunităţile noastre".

În februarie anul trecut, Poliţia scoţiană a făcut echipă cu detectivi din Slovacia pentru a zdrobi un grup criminal implicat în traficarea de persoane în Scoţia. Operaţiunea din Govanhill, Glasgow, a luat urma a 16 femei identificate drept potenţiale victime şi s-a soldat cu arestarea a cinci oameni în Glasgow şi cu patru arestări în Slovacia. În martie 2016, un grup al crimei organizate care controla prostituţia din Glasgow şi România a fost destructurat.

Polonia este partener în combaterea aşa-numitelor droguri legale care sunt produse tot mai mult în laboratoare clandestine de droguri sintetice din Europa de Est.